Снимка: архив Булфото Днес имен ден празнуват хората, носещи имената: Тодора, Тодорка, Дора,

...
Снимка: архив Булфото Днес имен ден празнуват хората, носещи имената: Тодора, Тодорка, Дора,
Коментари Харесай

Празнуваме Тодоровден - Конски Великден

Снимка: списък Булфото

Днес  имен ден  празнуват хората, носещи имената: Тодора, Тодорка, Дора, Дорина, Доротея, Божидар, Божидара

Празникът е прочут още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Празнува се здравето на конете

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. В националния календар е Ден на коневъдството и конния спорт.

Празник ът е прочут още като Тодорова събота,  Конски Великден , Тудорица. Празнува се здравето на конете.

Още при изгрев слънце мъжете отиват в обора, сресват и сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги водят ритуарно на водопой. После се прави конно съревнование, наречено долме, кушия, тудорица. Обредни хлябове се дават на конете, а за тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните епохи на Църквата, а с изключение на през Великия пост, светецът се уважава и на 16 март. Петдесет години след гибелта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска скрито с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, въпреки и без да знаят, да се осквернят и така да бъдат подиграни и оповестени за езичници.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР